homeCamper     informatie, ervaringen en tips

inleiding

inhoudsopgave

laatste wijzigingen

wensenlijst

230 volt

230 volt delen

27 mc

aansluitsnoer

aardlekschakelaar

accu

accu fit

accu lader

accu bewaker

accu monitor

accu trainer

accu lithium LifePO4

startaccu laden via hhaccu

achteruitrijcamera

aggregaat

ampère

antenne

apps

asociaal

auto(tje) mee

banden

bekeuringen

bellen

berg-passen

beveiliging

blokken

brandblussers

camperplaatsen

campers - merken

campers - soorten

campingcards

campings

checklist(s)

communicatie

coördinaten

diefstal

diesel

diesel toevoeging

diversen

doorrijhoogte

douche

ducato recall

egr

eten

etiquette

fiets

frankrijk kussen

frankrijk sociaal

gas

butaan  /  propaan

gas detector

lpg  /  fles

verbruik

gasmelder

gasklephuis

gasveren

gereedschap

gewicht

massa ledig voertuig

massa bedrijfsklaar

massa maximum

gootsteen

inbraak

internet

koelkast

koffie

krik

legen / lozen

legionella

links

luifel

luik-dak

luik-service

medisch

mifi

milieu-sticker

motoren

motorfiets

muizen

muziek

navigatie

nieuwe rijden, het

obd

omvormer

onderdelen, reserve

onderhoud

onder-tapijt

ontstoppen

onweer

overspannings-beveiliging

parkeerplaats

parkeren

paspoort

portofoon

power manager

problemen

rijbewijs

roamingkosten

routes-naar-t-zuiden

satelliet-ontvanger

schoonwatertank

schorsen

sloten

snelheid max.

stalling

stekker

stroomverbruik

tafel

telefoon

televisie

toilet

tolwegen

tol télépéage

trapje

tuning

vakantie hd/usb

veiligheid

veiligheidsgordels

verduistering

verlichting

verwarming

vignet

vocht

voorruit

vuilwatertank

wasserette

water

waterslang

weer(voorspelling)

welke camper?

wifi

winterbanden

winterstalling

zijwind

zonnepanelen

inhoudsopgave

Bandenspanning     bandenslijtage      TireMoni

Algemeen

Banden zijn het enige contact van je auto met de weg. Als je bedenkt met hoe weinig vierkante centimeters je auto op het asfalt staat, dan begin je bewondering te krijgen voor wat een band allemaal moet kunnen (sturen, een last dragen, dempen, rollen, krachten overbrengen, duurzaam zijn, zo min mogelijk rolweerstand, maximale wrijving bij remmen). Het is dan ook van het allergrootste belang dat de banden op de goede spanning zijn om veiligheid, zuinigheid, minimale slijtage en rijplezier te garanderen.

Bandenspanning

De vraag "welke bandenspanning heb jij?" levert gegarandeerd een lange discussie op in de kroeg, forum, of op een camperplaats.
Je krijgt sneller en vollediger een antwoord op de vraag "hoelang is een chinees".

Meet-eenheid

 • Atm (wiki)  Vroegâh (toen de lucht nog schoon was, het gras groen en sex vies) werd bandenspanning meestal aangegeven in 'atmosfeer', met als afkorting 'atm'. Het is een wat verouderde eenheid van druk, overeenkomend met de gemiddelde luchtdruk op zeeniveau.
 • Bar (wiki)  Wil je laten zien dat je meegaat met je tijd dan geef je de bandenspanning aan in 'bar' (de atmosferische druk van 100.000 Pascal); 1 bar = 1 atmosfeer.
 • Psi (wiki)  In de USA is de eenheid 'psi' (pounds per square inch) nog zeer gangbaar.
  In Nederland zie je het nog regelmatig op fietsbanden staan.
  1 psi = 0.068 atm;   14.696 psi = 1 atm.
  Ezelsbruggetje: 'wat ben ik toch een stomme hond, 1 bar is 14 pond'.

 bar   psi 
 1.0   14.696 
 1.5   22.044 
 2.0   29.392 
 2.5   36.740 
 3.0   44.088 
 3.5   51.436 
 4.0   58.784 
 4.5   66.132 
 5.0   73.480 
 5.5   80.828 
 6.0   88.176 
 
 psi   bar 
 10   0.68 
 20   1.36 
 30   2.04 
 40   2.72 
 50   3.40 
 60   4.08 
 70   4.76 
 80   5.44 
 90   6.12 

kijk in de handleiding

Een aardig uitgangspunt (maar niet meer dan dat) is het advies wat in het handboek van je auto/camper/caravan staat, dezelfde cijfers staan ook vaak op een sticker in de portierstijl aan de bestuurderszijde. Vaak zul je een argument vinden om hiervan af te wijken (meer kilometers per liter brandstof, vage klachten met weg- of remgedrag oplossen, onjuiste slijtage). Vraag 10 rijders van hetzelfde voertuig en je krijgt 10 verschillende antwoorden. Het hangt er ook vanaf hoe je rijd (ouwe l$l of coureur), en welke bandenmaat je hebt. Daarom is die sticker niet meer dan een uitgangspunt.

de maximale druk minus 10% theorie

Elke band heeft een maximale vuldruk. Dat getal staat op de zijkant van de band, vaak weergegeven in de eenheid psi (zie hierboven). Het is (waarschijnlijk) de vuldruk bij de 'normale' buitentemperatuur en niet de maximale druk die de band kan verdragen als je er mee rijd (want dan kan de bandenspanning 0.5-1 bar meer worden). Het is dus niet de spanning waartoe de band opgepompt moet worden. De sticker bij de deur (zie hierboven) is een uitgangspunt, de maximale druk -10% is er ook eentje. Als je de vele postings op forums moet geloven, is dit uitgangspunt het allerbeste. Het is een wat omstreden uitgangspunt, vooral omdat er zoveel variatie zit is het gewicht van de auto, maar ook deze theorie is een uitgangspunt om van daaruit te gaan variëren.

individuele aanpassing

Natuurlijk kan individuele aanpassing op de aanbevolen spanning nodig zijn. Altijd met z'n tweeën in een lichte camper dan kan de bandenspanning wellicht iets minder zijn. Altijd met z'n vieren in een zware camper en vol bepakt, dan zal de bandenspanning wellicht iets meer moeten zijn. En er is ook helemaal niks mis mee om een beetje te experimenteren, zet ze twee weken wat zachter / harder en probeer het gewoon.

controleer regelmatig

Controleer de bandenspanning regelmatig, eens per 2-3 weken is een aardige richtlijn en controleer de bandenspanning als de banden koud zijn, dat betekent dat er minstens 1 uur helemaal niet, of slechts kort (maximaal 2 tot 3 kilometer bij lage snelheid) mee is gereden. Als de omstandigheden je dwingen de bandenspanning te controleren als de band warm is, tel dan 0.3 bar bij de adviesspanning op.

Bandenslijtage
Een ijzeren methode om te controleren of je geen echt verkeerde bandenspanning hanteert is het slijtpatroon van het loopvlak van de band zorgvuldig in de gaten te houden: slijten de randen duidelijk meer dan het midden van het loopvlak dan is de bandenspanning te laag; slijt het midden duidelijk meer af dan de randen, dan is de spanning te hoog.

Continental en Michelin

Omdat er in allerlei fora nog al wat over te doen is en ook veel flauwekul wordt verkocht, volgt hier wat basis informatie.
De bron van deze info is de band zelf.
Gegevens zijn gebaseerd op omgevingstemp van 20°C en bij een gemiddelde van de toegestane beladingsgraad, dus niet max toegelaten beladingsgraad. Dan met maximaal 0,3 bar verhogen.

 • zomerband Michelin Agilis Camper, 225/75 R16 CP 116 Q
  • maximale druk 80 psi = 5,5 bar;  advies druk 69 psi = 4,8 bar;  . Indien maximaal beladen beladen dan advies met max 0,3 bar verhogen.
 • zomerband Continental VancoCamper, 225/75 R16 CP 116/118
  • maximale druk en advies druk gelijk aan Michelin Agilis hierboven
 • winterband Continental Vanco Four Seasons 2, 225/75 R16 C 116/118 R
  • max druk 86 psi = 6 bar. Advies druk 76 psi = 5,2 bar. Ook hier bij volle belading met max 0,3 bar verhogen.

Mijn ervaringen
 • banden hebben meer te lijden van te weinig bandenspanning dan van te veel
 • let op de maximaal toegestane bandenspanning; die moet ergens op de band staan (5.5 bar = 79.8 psi); zie hierboven
 • neem stalen ventielen die een druk van minimaal 7 bar aankunnen
 • TireMoni is een bekend systeem
 • de importeur van mijn camper adviseerde 4.5 bar voor en 5.0 bar achter, ik vond dat te hard / onconfortabel; sinds 2014 rij ik nu op 4.5 bar rondom
 • 4.5 bar is te weinig! november 2016 zijn de achterbanden vervangen en het slijtagepatroon toonde duidelijk dat 4.5 bar te weinig is; sindsdien rij ik op 5 bar

Mijn advies:  een eigen compressor

Een bandenspanning van meer dan 4 bar kunnen veel bandenpompen bij tankstations niet aan. Ze gaan maar tot zon 3,5 à 4 bar. Daarom is een eigen compressor (hij zit al bij veel campers zonder standaard reservewiel) eigenlijk onmisbaar. Zelf gebruik ik een koffercompressor zonder druktank, die licht en makkelijk mee te nemen is, aangeschaft in de vakhandel voor €50. Let op: dergelijke compressoren vragen meestal meer dan 10 Ampère en een 12 Volts aansluiting is meestal afgezekerd op 10 A.
Nog makkelijker is thuis een eigen compressor op 230 V. Dat heeft tevens het voordeel dat de bandendruk koud kan worden gemeten, immers door het rijden worden banden warm, met een onzuivere meting als gevolg. Met onder- of overdruk slijten banden (veel) sneller dan met de juiste druk. De kosten van een eigen compressor kunnen dus worden terugverdiend.


TireMoni TM-210

Na een paar avonden internet-snuffelen-vergelijken is de TireMoni TM-210 gemonteerd. Tot nu toe zijn er nog geen ervaringen, want de camper staat nog in de stalling.

Bandenspanning: de ondergrens is ingesteld op -0.8 bar, de bovengrens op +1.5 bar. Bandentemperatuur: de bovengrens is ingesteld op 60°C.

Het is natuurlijk geen wonderapparaat, maar helpt wel vroegtijdig een (langzaam) leeglopende band te ontdekken. Daarom is de ingestelde ondergrens het belangrijkst. En je hoeft niet meer elke maand de bandenspanning te controleren (niet dat dat veel werk is, maar toch).

Je weet het wel natuurlijk, maar toch is het goed om te zien dat 25km na de start (autobaan 95 kmh) de bandenspanning met 0.8 bar gestegen is.

Laatste wijziging: 10 februari 2019. Colofon  Disclaimer  Privacy  Zoeken  Copyright © 2002- G. Speek

  Einde van de pagina