homeCamper     informatie, ervaringen en tips

inleiding

inhoudsopgave

laatste wijzigingen

wensenlijst

230 volt

230 volt delen

27 mc

aansluitsnoer

aardlekschakelaar

accu

accu fit

accu lader

accu bewaker

accumonitor

accu trainer

accu lithium LifePO4

achteruitrijcamera

aggregaat

ampère

antenne

apps

asociaal

auto(tje) mee

banden

bekeuringen

bellen

berg-passen

beveiliging

blokken

brandblussers

camperplaatsen

campers - merken

campers - soorten

campingcards

campings

checklist(s)

communicatie

coördinaten

diefstal

diesel

diesel toevoeging

diversen

doorrijhoogte

ducato recall

egr

eten

etiquette

fiets

frankrijk kussen

frankrijk sociaal

gas

butaan  /  propaan

gas detector

lpg  /  fles

verbruik

gasmelder

gasklephuis

gasveren

gereedschap

gewicht

massa ledig voertuig

massa bedrijfsklaar

massa maximum

gootsteen

inbraak

internet

koelkast

koffie

krik

legen / lozen

legionella

links

luifel

luik-dak

luik-service

medisch

mifi

milieu-sticker

motoren

motorfiets

muizen

muziek

navigatie

nieuwe rijden, het

obd

omvormer

onderdelen, reserve

onderhoud

onder-tapijt

onweer

overspannings-beveiliging

parkeerplaats

parkeren

paspoort

portofoon

power manager

problemen

rijbewijs

roamingkosten

routes-naar-t-zuiden

satelliet-ontvanger

schoonwatertank

schorsen

sloten

snelheid max.

stalling

stekker

stroomverbruik

tafel

telefoon

televisie

toilet

tolwegen

tol télépéage

trapje

tuning

vakantie hd/usb

veiligheid

veiligheidsgordels

verduistering

verlichting

verwarming

vignet

vocht

voorruit

vuilwatertank

wasserette

water

waterslang

weer(voorspelling)

welke camper?

wifi

winterbanden

winterstalling

zijwind

zonnepanelen

inhoudsopgave

Accumonitor      Victron BMV-600S

Sinds ik een camper heb 'worstel' ik met de vraag "hoe vol is de huidhoudaccu / hoelang kan ik er nog mee doen?". Op het centrale bedieningspaneel van de camper is het voltage en ampèrage af te lezen, maar dat zegt lang niet alles over hoe vol de accu is. Al snuffelend op het internet vond ik de Victron BMV-600S. Die kan meten wat ik wil weten.

Een accumonitor kent de capaciteit van de accu, weet wanneer de accu vol is en meet vanaf dat moment domweg hoeveel stroom er uit de accu is gehaald. Weet dus hoe vol (procenten) de accu nog is.  En is dus uitermate geschikt om het verbruik en laadstatus te bewaken van accu's aan boord van campers, caravans, expeditievoertuigen, (zeil)boten, kortom overal waar "service-accu’s" worden gebruikt.

Een accumonitor helpt de gebruiker accu’s verantwoord te belasten en zo de levensduur van deze dure stroombronnen aanmerkelijk te verlengen. Een accu kan, mits goed behandeld, gemakkelijk 10 tot 15 jaar meegaan. Overbelasting is er de oorzaak van dat serviceaccu’s vaak een aanzienlijk korter leven hebben.

Victron BMV-600S
datasheet     manual

Natuurlijk meet de Victron BMV-600S een paar items die (meestal) ook wel op het centrale bedieningspaneel van de camper zijn af te lezen:

  • de huidige spanning (Volt) van de huishoudaccu
    • maar dat zegt weinig over hoe vol of leeg de accu is; een accu die 12.5V aangeeft kan best half leeg zijn
  • hoeveel stroom (Ampère) gaat er nu (!) in of uit de huishoudaccu

Maar waar het mij om gaat zijn de volgende meetwaarden:

  • hoe vol is de accu (capaciteit in procenten)
  • hoeveel capaciteit (Ah) is er afgenomen sinds de accu 100% vol was
  • hoe lang (tijd, time to go) kan ik er nog mee doen (bij het huidige stroomverbruik) tot de kritische grens van 50% lading

Je kunt nu aflezen of de zonnepanelen genoeg stroom geleverd hebben om de accu aan het eind van de middag weer vol te krijgen.

Erg prettig van de BMV-600S is dat die kan meten wanneer de accu weer maximaal geladen is en dan zelf de laadstatus opnieuw op 100% zet. In het geval van een accu van 12 V wordt de BMV opnieuw ingesteld op 'volledig geladen' wanneer wordt voldaan aan de volgende 'laadparameters': gedurende 4 minuten moet de spanning hoger zijn dan 13,2 V en tegelijkertijd de (staart)laadstroom lager dan 4,0 % van het totale accuvermogen (bv. 8 A voor een batterij van 200 Ah).
Natuurlijk kan de BMV, indien nodig, ook handmatig worden gesynchroniseerd (d.w.z. op 'accu volledig geladen' worden gezet).
De Victron BMV-600S is een blijvertje!

Ervaringen

Ideaal. Nu kun je tenminste zien hoeveel stroom (procent) er nog in zit, hoe lang je er nog naar schatting mee kunt doen en of het zonnepaneel de accu aan het einde van de middag weer vol heeft geladen. Dit is een blijvertje.

Merkwaardig:  als we een aantal dagen zonder walstroom staan dan krijgt het zonnepaneel elke dag tegen 12-13 uur de BMV-600S weer op 100%, (hij springt wel van 96% in één keer door naar 100%, vreemd). Maar ondanks die 100% blijft het zonnepaneel na 12-13 uur nog urenlang bijladen (6-5-4-3-2-1 Ampère) zolang er zonlicht op valt. Als de camper, na dagenlang zonder walstroom (zonnepaneel laadt elke dag tot 100%), 'aan de paal' gaat dan begint het bijladen zelfs met 10 Ampère.
Antwoord van Victron: de BMV zal bepaalde waardes afronden, want het is geen lineare meting. Het is normaal dat er altijd nog wat stroom loopt naar de accu terwijl de BMV 100% aangeeft. De BMV meet geen zuurgehalte maar doet een berekening met stromen en spanningen. Vooral met zonnepanelen kan de meting juist meer variëren omdat er de ene moment wel zon is en het andere moment niet. Met een 230 volt lader zal de meting stabieler zijn. Omdat deze met een constante stroom en spanning laadt.

De 100% van de BMV is dus bepaald niet 100% nauwkeuring. Echt 100% vol is als de 230 Volt extern bijlaadt met minder dan één Ampère (12V).

Dynamo - maximale laadstroom naar huishoudaccu.
Als je gaat rijden met een huishoudaccu die behoorlijk leeg is dan zal de dynamo net zolang stroom leveren (tientallen Ampère) aan de startaccu totdat die 'tevreden' is. Daarna komt de huishoudaccu aan de beurt met een laadstroom van maximaal 20 Ampère.
Bij Euro-6-motoren is dat anders (Fiat Ducato is anno 2018 nog een uitzondering). Ook bij deze motoren heeft de startaccu de hoogste prioriteit, maar als de startaccu vol is dan gaat de dynamo op een laag pitje draaien. Jammer dus voor de huishoudaccu. Dat is een milieumaatregel. Voor een camper is dat niet zo handig. Daarom zijn er boosters op de markt, die deze beperking corrigeren. Het laden van de huishoudaccu gaat dan gewoon door in stappen die de accu optimaal aankan. Zo'n booster levert gedurende een uur rijden gemiddeld 25 Ampère. De meeste Euro-6-motoren worden door de camperfabrikant tegenwoordig inclusief booster geleverd.

Advies.
Zonnepanelen en deze BMV-600S zijn een fantastische uitvinding die je in staat stelt vele dagen onafhankelijk van walstroom te zijn. Maar om de accu echt vol te krijgen is er maar één middel: minimaal twee dagen aan de walstroom. Doe dat dus regelmatig. Da's goed voor (de levensduur van) de accu.

Laatste wijziging: 15 mei 2018. Colofon  Disclaimer  Privacy  Zoeken  Copyright © 2002- G. Speek

  Einde van de pagina