Aardlekschakelaar

Als alle snoeren, aansluitingen en apparaten in orde zijn, gaat er dus even veel stroom door de aanvoerleiding als door de afvoerleiding. Lekt er ergens stroom (veiligheidsaarde, aarde, mens), dan loopt er dus minder stroom door de afvoerleiding dan door de aanvoerleiding. En dan komt de aardlekschakelaar in beeld. Die controleert of de aan- en afvoerstroom even groot is. Is er meer verschil dan de specificaties dan schakelt de aardlekschakelaar uit, waardoor de stroomaanvoer wordt afgesloten.

Vertrouwt u voor 100% de elektrische installatie van uw camping, of komen daar wel eens stroomstoringen voor? En wat als de zekering van de walstrrom niet lekker snel reageert? Dan kan er brand ontstaan!
Daarom is het erg verstandig in de camper (caravan, boot) een aardlekschakelaar te monteren. Koop volledig gemonteerde aardlekschakelaar, in een spatwaterdichte behuizing. Zet altijd een losse aardlekschakelaar in een goed afgesloten verdeelkast in uw camper. Gebruik nooit een losse aardlekschakelaar in een los verlengsnoer, dan maakt u het gevaar alleen maar veel groter, in plaats van kleiner.

De verschillen in specificaties van de aardlekschakelaars zijn ingegeven door de verschillende apparaten die aangesloten kunnen zijn. Er is namelijk altijd wel een heel klein verschil tussen aan- en afvoerstroom, afhankelijk van de aangesloten apparaten. Een wasmachine heeft bijvoorbeeld meer 'lek'" dan een schemerlamp. Enkele standaard waarden:
- 10mA: speciaal voor tijdelijke installaties, bijvoorbeeld op een camping; ongeschikt voor wasmachines
- 30mA: speciaal voor huisinstallaties, ook goed voor de camping; ongeschikt voor wasmachines
- 500mA: alleen geschikt voor wasmachines en -drogers; ongeschikt voor camping

Aardlekschakelaar wiki
Aardlekschakelaar Camperleven.nl

Laatste wijziging: 12 oktober 2012. Colofon  Disclaimer  Privacy  Zoeken  Copyright © 2002- G. Speek

  Einde van de pagina