Aansluitsnoer

   Even in 't achterhoofd opslaan::  de paal levert niet altijd 230 Volt

Aan de paal betekent niet automatisch een stabiele 230 Volt zoals we in Nederland gewend zijn. Zwervend door de binnenlanden van Portugal, Spanje, Frankrijk, Schotland kom je op plekken waar onze koelkast een enkele keer piepend en rood-knipperend aangeeft dat hij geen zin heeft (wij hebben de AES (Automatische Energie Selectie) uitgezet). Een simpele multimeter laat de oorzaak zien: de paal geeft een voltage minder dan 205 Volt (soms minder dan 200 Volt, ik heb een keer 186 Volt gezien...). Ook een keer 245 Volt. De waterkoker (6A) en de boiler (6/10A) kunnen ook voor een forse stroomval zorgen. Oorzaak is 9 van de 10 keer dat er 1) teveel verbruikers op het afnamepunt staan, 2) de energieleverancier te weinig fut heeft, 3) de kabel naar het eindpunt te dun is. Daar kun je dus zelf niks aan doen (tenzij jouw kabel naar de paal een tweelingsnoertje van 2x 0.75 mm2 is (zie hieronder bij 'zo dus niet'). Je zou een automatische spanningsregelaar kunnen monteren.

Daarom zit er in onze camper altijd een voltmeter in één van de stopcontacten als we 'walstroom' hebben.

Om de aansluitsnoer aan "de paal" / "walstroom" aan te sluiten heb je verschillende stekkers nodig.

Campings (bijna altijd) en camperplaatsen (steeds meer) hebben een aansluiting voor het lichtnet (soms 4 Ampère, vaak 6A, soms 10A, soms 12A, een enkele keer 16A). Vanuit de maritieme wereld is het woord 'walstroom' overgenomen. Je hebt dan wel een snoer nodig om verbinding te maken tussen dat aansluitpunt en de camper. Dat aansluitmateriaal moet voldoen aan de Europese norm CEE-17. Het aansluitpunt op de camping moet voldoen aan de normen in het desbetreffende land en dit wordt gecontroleerd door het elektriciteitsbedrijf dat op die camping de stroom levert. In principe moet de contactdoos van de camping ook de CEE-aansluiting hebben, maar in het buitenland is het nog lang niet zover. In Nederland ziet de overheid erop toe dat de elektriciteitswet wordt nageleefd. Met betrekking tot de verkoop van elektrisch materiaal wordt door de Keuringsdienst van Waren gecontroleerd op het aspect veiligheid en worden onveilige producten uit de handel genomen (snoeren, haspels, stekkers enz.).
Uit oogpunt van veiligheid moet een aansluitsnoer:
- spatwaterdicht
- minimaal 20 m lang
- een neopreen kabelmantel
- aan beide uiteinden een CEE-aansluiting.

Zo kan het ook, maar of het verstandig is?
Op een nette camperplek stond deze camper met een gewoon 2 x 0.75 tweelingsnoertje aan de paal. Gelukkig was de walstroom afgezekerd op 6 Ampère. Heel praktisch (not) hangt het snoer een halve meter boven de grond zodat je alles kapot loopt als je even niet oplet.

Klik voor groter formaat.

Zo kan het ook, maar of het verstandig is?
Onbenullig, moed of gewaagd?

Klik voor groter formaat.

Zo kan het ook, maar of het verstandig is?
Onbeschermde contactdoos nasst de waterkraan.
Ze waren verontwaardigd toen ik er iets van zei.

Klik voor groter formaat.

Af en toe sta je op een plek waar geen andere stroomaansluiting te vinden is dan aan de overkant van het pad. Dat is vaak een grindpad en er rijden auto's en campers overheen. Dat is funest voor je stroomkabel. Tot nu toe gebruikte ik daarvoor een standaard 10 meter kabel (goedkoop bij de Wit / Obelink). Maar een kabelbrug is natuurlijk netter en veel beter.
Als de kabelbrug uit de hiervoor genoemde link niet meer te vinden is google dan eens op 'HBM 100 cm Kabelbrug / Kabelgoot 8161'.

NB: een kabelgoot is niet sterk genoeg om over verkeer overheen te laten rijden.
Een kabelbrug (kabeldrempel - slangenbrug - slangendrempel) is dat wel.

De kabel moet een mantel hebben van neopreen. Dit is te herkennen aan de codes H07RNF, 07RN of RN. Staat er alleen RN op, dan moet u er extra op letten dat de kabel de juiste koperkern of ader heeft. Voor normaal gebruik wordt 3x 1.5 mm2 voldoende geacht, maar wie veel elektrische apparatuur aan boord heeft, kan beter een dikkere kabel aanschaffen, bijvoorbeeld 3x 2.5 mm2.
Sinds 2001 is er een vernieuwde neopreen kabel op de markt, genaamd Draka QWPK. Deze kabel is veel sterker en veel minder gevoelig voor ultra-violet licht waardoor deze veel langer meegaat. Bovendien is deze kabel fel geel waardoor hij beter opvalt in het gras. Een nadeel is dat deze kabel vrij stug is.

CEE-aansluitingen
Aan het ene uiteinde van het snoer moet een CEE-stekker en aan het andere uiteinde een CEE-contrastekker zitten. De contrastekker moet op de contactdoos van de camper worden aangesloten. Op spatwaterdichte CEE-stekkers en contrastekkers is als herkenning een druppeltje in een driehoek aangebracht.


CEE-aansluitingen    verleng
Als je eens een avond een extra buitenlamp wilt aansluiten, of een buurman kan zijn aansluiting niet kwijt op een volle 'paal', dan is de links afgebeelde stekker erg handig. Als je toch een keer een nieuwe aansluitsnoer koopt zorg dan dat deze stekker er aan zit.

Haspels
Het gebruik van haspels is bijzonder populair. Een haspel moet tijdens gebruik helemaal zijn afgewikkeld voor een optimale warmteafgifte. Volgens de wetgeving is een haspel een aansluitsnoer en moet het, voor gebruik als camper-aansluitsnoer, aan dezelfde voorwaarden voldoen. Dat betekent dus spatwaterdichte CEE-aansluitingen en een neopreen kabelmantel.
Om een veilige aansluiting te maken tussen een haspel en camper contactdoos is nog een korte aansluitsnoer nodig. Ook dit aansluitsnoer moet weer aan alle voorwaarden voldoen.

Het snoer op een haspel moet bij gebruik helemaal (!) worden uitgerold. Anders kan de kabel zijn warmte niet kwijt (been there, done that). Bij een afname van 1-2 Ampère speelt dat (vrijwel) geen rol. Als er 16 Ampère doorheen gaat dan kunnen de binnenste windingen hun warmte onvoldoende kwijt, en sneller dan je voor mogelijk houdt smelten de kabelwanden. Kortsluiting, rook en als die haspel onder de camper/caravan ligt zou het wel eens uit de hand kunnen lopen.
Kijk eens om je heen op een camping, schokkend hoeveel opgerolde haspels er naast / onder de caravan / camper staan.

Reel
The cord on a reel must be unrolled completely (!) when in use. Otherwise the cable cannot get rid of its heat (been there, done that). With a load of 1-2 Amps, this is (almost) irrelevant. When 16 Amps passes through it, the inner windings cannot dissipate their heat sufficiently, and the cable walls will melt faster than you think possible. Short circuit, smoke and if the reel is under the camper/caravan it could get out of hand. Look around you at a campsite, shocking how many coiled reels are next to / under the caravan / camper.

Trommel
Das Kabel auf einer Trommel muss beim Gebrauch vollständig (!) ausgerollt werden. Andernfalls kann das Kabel seine Wärme nicht ableiten (ich habe das schon erlebt). Bei einer Last von 1-2 Ampere ist dies (fast) irrelevant. Bei 16 Ampere können die inneren Wicklungen ihre Wärme nicht ausreichend ableiten, und die Kabelwände schmelzen schneller, als Sie es für möglich halten. Kurzschluss, Rauch und wenn die Trommel unter dem Wohnmobil/Wohnwagen steht, kann das Ganze außer Kontrolle geraten. Schauen Sie sich auf einem Campingplatz um, es ist schockierend, wie viele aufgerollte Rollen neben/unter den Wohnwagen/Wohnmobilen liegen.

Verloopsnoeren
Omdat op heel wat buitenlandse campings de elektriciteitspalen nog niet zijn voorzien van de CEE-contactdoos, is een verloopsnoer nodig. Een verloopsnoer moet voldoen aan de volgende veiligheidseisen:

 • spatwaterdicht
 • maximaal 40 cm lang
 • neopreen kabelmantel
 • bij voorkeur een dikke kabel, bijvoorbeeld 3x2,5 mm2

Hoeveel Ampère kan er door 1.5 mm2 en hoeveel door 2.5 mm2 ?
Of te wel: hoeveel Ampère kan er door 1,5 mm kwadraat, en hoeveel door 2,5 mm kwadraat? En op wat voor manier speelt de lengte van de kabel daarin een rol? Vuistregel: max. 10 Ampère per vierkante mm. Dus door een kabel met (3x) 1.5 mm2 kan veilig 15 Ampère (er zijn campings die 16 A hebben). Dus 1.5 mm2 is in 99% van de gevallen voldoende, bovendien is 3x 2.5 mm2 veel meer gewicht. De lengte van de kabel heeft alleen invloed op de spanningsval (Volt) over de kabel, niet op de stroomsterkte (Ampère).
Een formule (die ook rekening houd met het Voltage) voor de draaddikte vind je hier.
qmm = [0.035 x [100 - spanningsverlies (%)] x kabellengte (meter) x aantal Watts] / [spanningsverlies (%) x volt aan begin kabel x volt aan begin kabel]

Handig
De hieronder genoemde punten 1, 2 en 4a "moet" je altijd bij je hebben, punt 4b als je naar Engeland, Wales of Schotland gaat, 4c als je naar Zwitserland gaat

 1. 20 meter neopreen snoer, aan beide kanten een CEE stekker, zal in 95% van de gevallen voldoende zijn
  na gebruik oprollen op een haspel kan natuurlijk, maar die snoer is vaak drijfnat; ik rol hem met de hand op en stop hem in een plastic zak
 2. een haspel met 30 (40) meter neopreen snoer, aan beide kanten een CEE stekker, om een 'veraf gelegen' stroompunt te bereiken; de twee snoeren kun je natuurlijk aan elkaar knopen
 3. NB. bovenstaande 2 snoeren in gebruik altijd (=altijd) in zijn geheel uitrollen i.v.m. warmteontwikkeling (been there, done that...)
 4. op veel campings is nog geen CEE aansluiting aanwezig
  1. verloopstuk, een halve meter kabel, CEE vrouw voor aansluiting op haspel en aan de andere kant stekker model F man. Let op dat je stekker CEE 7/7 hebt, die past ook in België en Frankrijk en natuurlijk in Duitsland, Finland, Griekenland, IJsland, Italië, Luxemburg, Monaco, Nederland, Noorwegen, Oosterijk, Portugal, Spanje, Zweden.
  2. verloopstuk, een halve meter kabel, CEE vrouw voor aansluiting op haspel en aan de andere kant stekker model G man  Groot-Brittanië.
  3. verloopstuk, een halve meter kabel, CEE vrouw voor aansluiting op haspel en aan de andere kant stekker model J man  Zwitserland.

Kabelbeschermer / Kabeldrempel / Kabelgoot / Kabelbrug
Een paar maal heb ik op een camping gestaan waar de kabel over de weg naar de andere kant moest. En die weg had een bedekking van steenslag en er reden andere auto's / campers / caravans overheen. Daar werd mijn kabel niet vrolijk (zichtbare schade) van en ik dus ook niet.   Wat te doen?

 • kabelbeschermers, kabelgoten, kabeldrempels, kabelbrug, ik vind die erg duur (€ 85 ex.btw voor een stukje van 3 meter);
  op een Franse kermis zag ik mooie rubberen kabelgoten, die moet ik zien te vinden (en dat lukt me nog steeds niet)
 • vier plankjes, elk 60x1x5cm kan ook
 • 4 meter tuinslang in de lengte open snijden en daar de 230V kabel in leggen, goedkoop en zie je regelmatig toegepast op campings waar iemand lang staat (>1 week)
 • mijn keus: een stuk van 10 meter neopreen met 2x CEE (dan heb je meteen een extra stuk verlengkabel), zo'n stuk van 10 meter is bij de grote campingzaken (bv. Obelink, de Wit) voor max. € 15,= te vinden

Wat heb ik bij me:   3x 1.5mm, neopreenmantel
 • 20 meter, verlengstuk CEE  voor 'dagelijks',  omdat ie meestal in het natte gras ligt berg ik 'm op in een plastic zak
 • 30 meter, verlengstuk CEE  op een haspel
 • 10 meter, verlengstuk CEE  als het 230V aansluitpunt aan de andere kant van de weg ligt; als extra verlengstuk; mogen ze kapot rijden, kost weinig
 • 50 centimeter verloopstuk, CEE vrouw - stekker model F man 7/7, aansluiting haaks
 • 50 centimeter verloopstuk, CEE vrouw - stekker model F man 7/7, aansluiting recht  1x nodig gehad, nergens te koop gevonden, dus zelf gemaakt
 • 50 centimeter verloopstuk, CEE vrouw - stekker model G man (Groot-Brittanië)
 • 50 centimeter verloopstuk, CEE vrouw - stekker model J man (Zwitserland)

Walstroomkabel

Power Manager.  Bij te weinig (walstroom)vermogen kunnen de accu's helpen.

Colofon  Disclaimer  Privacy  Zoeken  Copyright © 2002- G. Speek

  Einde van de pagina