homeMijn auto's

inleiding

inhoudsopgave

1972-1974  Ford 15M RS

1974-1976  BMW 2002 touring

1976-1978  BMW 1602 sedan

1978-1979  Honda Accord

1979-1984  BMW 2002 tii sedan

1984-1986  Mazda 323 ES

1986-1987  Volvo 343 Special

1987-1989  BMW 2000 tii touring

1987-1988  BMW 2002 sedan

1988-1989  VW Golf-2 1300 C

1989-1991  VW Golf-2 1800 GTS

1991-1996  VW Golf-2 1800 GL

1996-1999  VW Golf-2 1800 GL

1999-2002  VW Golf-3 2000

2002-2004  VW Golf-4 TDI 1.9 agr

2004-2006  VW Golf-4 TDI 1.9 arl

2006-2007  VW Golf-5 TDI 2.0 bkd

2007-  nu    BMW E46 330Ci

E46 velgen/banden

voorkeurs-instellingen

foutcodes lijst

boordcomputer

gereedschapsset

handlamp

pechset

onderhoud

modelcodes

dme - dde

 

4x4 systemen

911

accu

accu-lader

accu-tester

achterwielaandrijving

acroniem

airco

bmw radiatordop

differentieel

dromen...

elektrische-autos

ethanol

fifth gear

forté

hubs, freewheeling

kenteken check

koelvloeistof

koppel-vermogen

levensduur verlengen

links

obd

olie

poetsen

poetsen, makkelijker

stikstof

torque steer

toyota 4x4

tdi-faq

top gear

verbrandingsmotor

versnellingsbakken

voorruit

waardebepaling

wielbout aanhaalmoment

winterbanden

woordenboek

Poetsen

Schoonmaken van auto, motor, scooter, brommer.

Voor diegene voor wie zijn vervoermiddel méér is dan alleen een ding om van A naar B te komen volgen hieronder wat tips voor het schoonmaken en schoonhouden, van basaal tot (zeer) uitgebreid, dus voor elk wat wils.

Heb je heel weinig zin:
  • Beheers je en ga niet naar de wasserette, een beetje liefhebber doet het zelf.
  • Neem een biertje en geniet van je weinige vrije tijd, dat schoonmaken komt later wel.
  • Je zou eventueel even de insecten en de vogelpoep eraf kunnen halen.

Wees verstandig (voor zover dat lukt) en doe af en toe wat onderhoud, kost je 10 minuten:

Een half uur tijd, dan even een vluggertje:

Heb je er zin in, trek er dan twee uur voor uit:

Ok, een 'grote beurt', je hebt het zelf gewild en het kost je een hele dag:Insecten verwijderen.
Insecten zijn vervelende beestjes. Er zijn er teveel en zeker op jouw auto. Bovendien zitten ze na verloop van tijd erg vastgekoekt op de lak en hoe langer je ze laat zitten hoe meer ze inbranden en hoe moeilijker je ze wegkrijgt. Hun lichaamszuren zijn nou niet bepaald het beste voor de lak dus laat ze niet te lang zitten
De beste manier is om deze beesten eerst voor te weken (lowbudget: spuitflesje met een flinke scheut autoshampoo en warm water, of duurder: insectenreiniger). Vijf minuten laten inwerken, daarna kun je ze er zo vanaf spuiten. De kentekenplaat doe ik altijd even met velgenreiniger, dat bijt lekker schoon en dat staat natuurlijk lekker fris zo'n gele plaat zonder vuiligheid.
Pas op met schuursponsjes en vliegensponsjes, die hebben een zodanig ruw oppervlak dat ze meer schade aanbrengen dan dat ze vliegen verwijderen.
Aanrader: Procycle insectenreiniger (een schuimlaag die er niet meteen afvalt), 1Z Anti insect, System 123 auto totaalreiniger.
 top


Vogelpoep verwijderen.
Vogels eten vaak en veel insecten en zure bessen en er zit o.a. urine (amoniak) in vogelpoep. Je kunt dan zelf wel bedenken wat er gebeurt met je waslaagje en later met de laag blanke lak. Het beste is dan ook om zo snel mogelijk de vogelpoep eraf te halen om (verdere) lakschade te voorkomen. Een hele goede manier is om er eerst flink water op te vernevelen en een doorweekt stuk keukenpapier erop te leggen voor een minuutje of vijf. Daarna moet je maar eens deppen op het stukje papier, dan zit de vogelpoep vastgeplakt aan de keukenrol i.p.v. aan de lak.
Met de vochtige spons erover heen (of andere opties) kan natuurlijk ook, maar de kans op krassen is dan groot, aangezien het spul opgedroogd op de lak zit.
Aanrader: water en doekje/keukenrol of Meguiars Quik Detailer.
 top


Velgen reinigen.
Als de velgen niet meer schoon te krijgen zijn met alleen water en shampoo dan zul je een velgenreiniger moeten gebruiken. Het is belangrijk dat deze velgenreiniger voldoende sterk is om hardnekkige remstof te verwijderen, maar hij mag natuurlijk niet de velgen aantasten.
Inspuiten, een paar minuten laten intrekken, met een borstel (afwaskwast) de moeilijke plekjes (en de makkelijke ook omdat het zo makkelijk is) schoonpoetsen en daarna met veel water afspoelen.
Aanrader: 1Z velgenreiniger of Meguiars Hot Rims All Wheel Cleaner.
 top


Wassen.
Een groot deel van de lakproblemen ontstaat tijdens het wassen van de auto. Door een onjuiste wastechniek ontstaan er in korte tijd duizenden microkrasjes (swirls) in de lak. De krasjes zijn met name zichtbaar als de auto in de zon staat, de originele glans en diepte van de lak gaan verloren en de wasbewegingen zijn zichtbaar op het oppervlak. Door de weerkaatsing van licht op de randen van de microkrasjes lijkt de lak veel lichter. Deze krasjes zijn voor veel autoliefhebbers bijzonder frustrerend. Door de auto op de juiste manier te wassen kan een groot deel van deze krasjes voorkomen worden, waardoor de auto er langer mooi uit blijft zien.
Wat heb je nodig?
- Twee emmers
- Een washandschoen
- Een zachte borstel voor de velgen
- Een goede autoshampoo
- Goed zeem of speciale droogdoek
Voor het wassen kun je veel beter een speciale washandschoen gebruiken als een spons. Bij een spons blijft het vuil dat je van de lak wast tussen de lak en de spons zitten. Dit zal kleine krasjes in de lak veroorzaken. Een goede washandschoen is gemaakt van materiaal met lange vezels, hierdoor wordt het vuil opgenomen in de handschoen waardoor het geen direct contact met de lak maakt.
Ook een goede autoshampoo is van belang. De shampoo het oppervlak goed benatten en ervoor zorgen dat het vuil losweekt van het oppervlak. De shampoo vormt een klein laagjes om de vuildeeltjes om ervoor te zorgen dat ze zonder wrijving van het oppervlak verwijdert kunnen worden. Verder moet de shampoo voldoende mild zijn om rubber delen en bestaande waxlagen niet aan te tasten en als laatste moet het ook nog een mooie glans achterlaten.
Indien de velgen niet meer schoon te krijgen zijn met alleen water en shampoo dan zul je een velgenreiniger moeten gebruiken.
Hoe ga je te werk?
Je begint met de auto goed af te spoelen met veel water, zodat alle loszittende vuildeeltjes van de auto verwijderd zijn. Vervolgens doe je de aanbevolen hoeveelheid autoshampoo in een emmer en je vult de emmer met handwarm water. Daarnaast vul je een tweede emmer met enkel water. Je begint de auto van boven naar onder te wassen, gebruik hierbij veel water om ervoor te zorgen dat het vuil als het ware van de lak afspoelt. De tweede emmer met water gebruik je om de washandschoen eerst even af te spoelen nadat je een stuk van de auto gedaan hebt en voordat je hem weer in de emmer met autoshampoo doopt. Het spreekt voor zich dat je de auto niet in de volle zon moet wassen omdat er anders watervlekken ontstaan die soms erg hardnekkig kunnen zijn.
Na het wassen spoel je de auto goed af. Er is een truucje dat ervoor zorgt dat er weinig water op de auto achterblijft, zodat het droogmaken aanzienlijk makkelijker is. Je hebt hiervoor een groot volume water met een lage druk nodig, in de praktijk betekent dit dus een tuinslang zonder sproeikop. Laat het water over de oppervlakken van de auto lopen op zo’n manier dat het in één gesloten laag van het oppervlak afloopt. Dit doe je door aan één kant te beginnen en vervolgens het afvloeiende water met de slang te blijven volgen zodat dit als het ware gevoed wordt met water en dus voldoende volume en snelheid heeft om als één geheel van de lak af te lopen. Je zult zien dat er veel minder water op de lak achterblijft.
Voor de velgen gebruik je een aparte spons of borstel. Nooit een spons die je voor velgen gebruikt op je lak gebruiken! Remstof is scherp en kan zich vastzetten in de spons, als je die op je lak zou gebruiken kun je weer krasjes veroorzaken. Maak de velgen regelmatig goed schoon, anders kan het zelfs met de beste velgenreiniger moeilijk worden om ze weer helemaal schoon te krijgen. Maak ook de binnenkant van de velg regelmatig schoon, ten eerste wordt de rest van de velg dan minder snel vies en ten tweede is het gewoon een mooi gezicht als de hele velg mooi schoon is. Vergeet ook de wielkasten en de banden niet even schoon te schrobben met een borstel. Met name bij donkere auto’s is het een rotgezicht als de auto helemaal schoon is en de wielkasten en de banden zijn nog lichtbruin van de modder!
Aanrader: 1Z Washandschoen of Meguiars Wash Mitt.
Aanrader: 1Z Autoglansshampoo of Meguiars NXT Car Wash autoshampoo.
 top


Drogen.
Het drogen van de auto is vaak een vervelend klusje. Een zeem neemt maar een beperkte hoeveelheid water op en uit naden en kieren lijkt steeds opnieuw weer water te komen. Meguiars heeft sinds kort een zogenaamde Water Magnet, een zachte doek die enorm veel water absorbeert. Het grote voordeel van deze doek is dat je het oppervlak droog kunt deppen, waardoor de kans op krasjes door op de auto gewaaide zandkorrels vele malen kleiner is. Laat de auto in ieder geval niet gewoon opdrogen, de watervlekken die dan ontstaan zijn vaak moeilijk te verwijderen en kunnen in het ergste geval zelfs permanente schade aan de lak veroorzaken.
Aanrader: Meguiars Water Magnet (was 'm regelmatig).
 top


Klei.
Verwijderen vastzittende verontreinigingen met detailing klei. Het klinkt misschien gek, maar na het wassen is de auto nog niet volledig schoon. Er zijn allerlei soorten vervuiling (boomsappen, remstof, industrieel stof, teerspetters, vliegenlijkjes, etc.) die zich in de loop van de tijd vastzetten op het oppervlak. Vaak is dit niet direct zichtbaar, maar het beïnvloed wel het uiterlijk en de glans van de auto. Een goede test om te bepalen of er van die vastzittende vervuiling op het oppervlak zit is om met je hand in een boterhamzakjes over de lak te wrijven. Ik durf te zeggen dat bij 95% van de auto’s de lak zal aanvoelen alsof er allemaal zandkorrels in zitten. Dat zijn dus die vastzittende vervuilingen. Een goede en veilige methode om de vastzittende vervuiling te verwijderen is een speciale detailing klei. Met deze klei worden de vervuiling van de lak gehaald, zonder de laklaag aan te tasten. Mijn ervaring is dat mensen enorm sceptisch zijn over het gebruik of de resultaten van de klei. Als ze eenmaal hebben gezien wat de klei kan doen moeten ze een stuk hebben om op hun eigen auto te kunnen gebruiken. Deze klei wordt bijvoorbeeld ook gebruikt om overspray te verwijderen. Het werkt als volgt: neem de helft van de klei en kneedt die kort totdat de klei soepel is. Maar er een platte schijf van die ongeveer 5 centimeter groot is. Spuit een klein stuk van het oppervlak in met de bijgeleverde Quick Detailer. Dit dient als een soort glijmiddel voor de klei zodat deze zonder weerstand over het oppervlak bewogen kan worden. Vervolgens wrijf je met korte snelle bewegingen over de lak. Na een aantal keer heen en weer wrijven zijn alle vastzittende vervuilingen opgenomen door de klei en is de lak op die plek zo glad als glas. Op die manier behandel je de hele lak zodat deze helemaal vrij is van vervuiling. Het is een redelijk intensief klusje, maar het is het werk meer dan waard. Kneedt tijdens het kleien regelmatig de klei zodat de vervuilingen echt in de klei opgenomen worden.
Het spreekt voor zich dat je het bovenstaande doet op een goed gewassen auto, zandkorrels in de klei kunnen namelijk wel leiden tot krasjes. Mocht je de klei laten vallen, snij dan de vervuilde stukken weg of neem een nieuw stuk klei!
Aanrader: Sonax Clay of Meguiars Quick Clay Detailing System.
 top


Diepreinigen van de lak met Paintcleaner.
Nu de lak helemaal schoon is kun je verder gaan met de volgende stap. Welke stap dat is, is afhankelijk van de staat van de lak. Over het algemeen zal de lak lichte waskrasjes en lichte oxidatie (zichtbaar als een lichte waas op het oppervlak, waardoor de glans wat minder is) hebben. De volgende logische stap is dan om de originele kleur weer helemaal terug te halen met een speciale paint cleaner. In tegenstelling tot de detailing klei die het oppervlak van de lak volledig reinigt is een paint cleaner een diepreiniging die doordringt in de lak en de originele kleur weer helemaal naar boven kan halen. Alle auto’s zullen na verloop van tijd last krijgen van lichte oxidatie op de lak, dit is een dun laagje dat ervoor zorgt dat de lak niet meer de originele glans heeft. Sommige kleuren, bijvoorbeeld rood hebben daar aanzienlijk meer last van als andere kleuren. Ook de aanwezigheid van een blanke laklaag bepaald hoe snel en hoe ernstig de oxidatie op het oppervlak optreedt. Bij de meeste kleuren blijft de oxidatie beperkt tot een soort lichte waas over het oppervlak. Een goede paintcleaner is in staat dit laagje te verwijderen en de glans weer terug te halen. Afhankelijk van de formulering zal de paintcleaner ook microkrasje of lichte waskrasjes verwijderen. Je zult zien dat de lak na een behandeling met de paintcleaner zijn oorspronkelijke kleur weer terug krijgt. Veel mensen merken niet dat de kleur van de auto verandert door vervuiling en oxidatie totdat ze de tot nu toe genoemde stappen hebben genomen.
Aanrader: 1Z Lakpolish of Meguiars Deep Crystal Paint Cleaner, als er wat meer werk aan de winkel is Meguiars Scratch X of 1Z Reiniger Extra.
Vergelijk hier verschillende schuurgraad van een aantal producten.
 top


Polishen voor meer glans en diepte.
Nu de lak helemaal schoon is kunnen we de lak gaan behandelen met een polish. Bij een polish denkt men vaak aan een schurend middel om de lak te polijsten. Dit hoeft echter niet zo te zijn, er zijn vele verschillende soorten producten die onder de noemer polish vallen. Indien het niet nodig is om een laagje van de lak te verwijderen (enkel nodig indien de auto erg veel krasjes of bijvoorbeeld zware oxidiatie vertoont) kiezen we voor een pure polish. Wil je wél krasjes, swirls en/of andere hele lichte beschadigingen wegwerken dat is een polish het aangewezen product. Realiseer je wel dat een polish zijn werking doet door inderdaad een miniem laagje van de lak te verwijderen, dus weet goed waar je mee bezig bent. Dergelijke polishes zijn er in een aantal variaties, vergelijk het met grof en fijn schuurpapier. Meguiars, 3M en 1Z zijn voorbeelden van leveranciers van goede producten.
Een polish zonder schurende werking bevat voedende oliën die de lak in een optimale conditie kunnen houden. Je kunt het vergelijken met een huidcrème. De lak is geen dood product, het heeft net als de huid van tijd tot tijd verzorging nodig om er mooi uit te blijven zien. Het gebruik van een polish zorgt ervoor dat de lak gevoed wordt met oliën die ervoor zorgen dat de lak soepel blijft en beschermen tegen verkleuring. Het polishen van de lak zorgt voor een hele mooie diepe en natte glans. Door kenners wordt deze stap omschreven als de sleutel voor een showwinnende glans. Na het polishen van de auto zal hij erbij staan alsof hij net uit de showroom komt rijden. De volgende stap is dan het beschermen van het bereikte resultaat met een geschikte wax.
Aanrader: Meguiars Deep Crystal Polish.
 top


Beschermen van de glans met een wax of sealer.
Na de complete voorbehandeling wordt het tijd om het resultaat te beschermen met een wax of sealer. Deze stap zorgt ervoor dat de glans en kleur die we tijdens de voorbehandeling weer helemaal teruggebracht hebben langdurig blijft. Er is tegenwoordig enorm veel keus op het gebied van waxen. Een goede wax laat geen stof of witte waxresten achter op de auto. Ook het resultaat dat je met een goede wax kunt bereiken is beduidend beter als bijvoorbeeld de spullen van het merk met de schildpad. De glans zal dieper zijn en de goede producten beschermen de lak aanzienlijk langer, sommige producten kunnen de lak wel een half jaar lang goed beschermen. Hoewel het wat meer werk is kun je de wax het beste in twee dunne laagjes aanbrengen. Na het aanbrengen van iedere laag wacht je tot de wax voldoende gedroogd is en je verwijdert hem met een speciale microvezel doek. Dit is belangrijk omdat het gebruik van een verkeerd soort doek of bijvoorbeeld een oud t-shirt al het harde werk teniet kan doen en opnieuw krasjes in de lak kan veroorzaken. Door twee dunne lagen aan te brengen weet je zeker dat je alle delen goed in de wax hebt staan, daarnaast voegt het wat extra diepte toe. Het enige dat je nu nog rest is het onderhouden van de showroom shine die de auto nu heeft. Dit doe je door de auto regelmatig op de juiste manier te wassen en regelmatig een laagje wax aan te brengen voor bescherming.
Aanrader: 1Z Hardglans of Meguiars NXT Tech Wax
Aanrader: 1Z uitpoetsdoek (de Meguiars Microfiber doek is ook prima, maar is (12 euro) een stuk duurder)
 top


Wielkasten.
Het liefst met een niet al te woeste hoge druk spuit.
Aanrader: 1Z Industriereiniger of Meguiars NXT Tech Protectant (voor de freak) voor de bescherming naderhand.
 top


Banden zwart maken.
Het is altijd verrassend hoe mooi een auto er bij komt te staan als je ook de banden een beurtje geeft. Een speciaal middel ervoor houdt het rubber soepel en maakt het netjes zwart.
Aanrader: System 123 Motor make-up, 1Z Super Vinyl, 1Z Bumper en Bandenglans, Meguiars Hot Shine Tire Spray
 top


Ramen schoonmaken.
Voor handmatig schoonmaken: 1Z Glasreiniger of Würth Activ Ruitenreiniger (Aktiv Scheibenreiniger) of Meguiars NXT Glass Cleaner.
Voor de sproei-installatie: Würth Ruitenreiniger Plus.
 top


Onderhoud.
Handig voor tussen de wasbeurten in. Opnevelen en afvegen. Verwijderd stof, vingerafdrukken en opgedroogde waterdruppels zonder de lak te beschadigen. Aanrader: 1Z Raindance lackfinish of Meguiars NXT Spray Wax of Meguiars Quik Wax of Meguiars Quick Detailer Mist and Wipe
Aanrader: 1Z uitpoetsdoek (de Meguiars Microfiber doek is ook prima, maar is (12 euro) een stuk duurder)
 top


Motorruimte.
Aanrader: 1Z Industriereininger W99.
 top


Ramen waterafstotend schoonmaken.
In de vliegtuigwereld is al jarenlang bekend dat bij een bepaalde snelheid de ruitenwissers het werk niet meer aankunnen. Je kunt wel meer ruitenwissers monteren, maar dat helpt ook niet. Ooit is iemand op het idee gekomen een waterafstotend laagje op de voorruit aan te brengen, en dat werd RainX. Ook op de voorruit van de auto en het vizier van de helm werkt het uitstekend. Boven ca. 100 kmh (mijn ervaring) waaien de waterdruppels eraf en heb je geen ruitenwissers meer nodig! Hoe harder je rijdt, hoe beter het zicht. Op de zijruiten en de achterruit heeft het zoveel minder effect dat ik het daar nooit gebruik. Een bijkomend effect is dat ijs en sneeuw zich veel makkelijker laten verwijderen.
N.B. RainX is niet geheel onomstreden. Sommigen klagen over een witte waas die elke ruitenwisser beweging op de voorruit achterlaat en dat is inderdaad het geval. Bij mij is die waas slechts gering en binnen een sekonde weer verdwenen.
Aanrader: RainX (geen concurrent bekend)
 top


Bekleding reinigen.
  stoffen bekleding.
Vroeg of laat heb je vlekken op de bekleding, vloerbedekking, vinyl, matten of veiligheidsgordels; koffie, lippenstift, vet, melk, modder, noem maar op. Slordig dus. Advies: niet te lang laten zitten want die vlekken trekken er steeds verder in.
Aanrader: 1Z Bekledingsreiniger of Meguiars Carpet & Interior Cleaner
  leren bekleding.
Aanrader: Meguiars Gold Class Rich Leather Aloe Cleaner, om schoon te maken wat vies is.
Aanrader: Meguiars Gold Class Rich Leather Aloe Conditioner om het schoon, soepel en zacht te houden
Aanrader: reinigen en verzorgen ineen: 1Z Leercrème met Carnaubawas of Meguiars Gold Class Leather Cleaner and Conditioner.
colourlock
 top


Dashboard reinigen.
In de loop van de tijd zie je ongemerkt het dashboard vuiler worden. Vlekken, aanslag en doffe glans zijn het resultaat. Alle kunststof oppervlakken worden met een 'cockpit' reiniger weer als nieuw.
Aanrader: 1Z Cockpitspray of Meguiars Natural Shine Vinyl & Rubber Protectant of Meguiars Quik Interior (reinigt en geeft minder glans) of Meguiars NXT Tech Protect (minder glans).
 top


Kunststof delen.
Aan bijna elke auto zit veel kunststof strips zoals onderbumpers, stootlijsten, b-stijlen etc. Als die meegenomen worden in een waxlaag slaat dat soms wit uit, niet zo mooi dus. Oplossing: afplakken tijdens het waxen of schoonmaken met een speciale ontvetter.
Aanrader om schoon te maken: Wibra Dasty of Innotec Multiclean.
Aanrader om te voeden: Meguiars Gold Class Trim Detailer of 1Z Super Vinyl, 1Z Bumper en Bandenglans.
 top


Er zijn natuurlijk heel veel fabrikanten van poets- en schoonmaakmiddelen.
1Z,  (duitstalige productenlijst)
3M
Meguiars
Sonax
System 123
test van verschillende poets en schoonmaakmiddelen.
 top


Vragen.
Als je vragen hebt over deze pagina dan kun je die het beste stellen op het forum van Meguiar, daar is veel expertise.

Laatste wijziging: 02 september 2012. Colofon  Disclaimer  Privacy  Zoeken  Copyright © 2002- G. Speek

  Einde van de pagina