homeMijn auto's

inleiding

inhoudsopgave

1972-1974  Ford 15M RS

1974-1976  BMW 2002 touring

1976-1978  BMW 1602 sedan

1978-1979  Honda Accord

1979-1984  BMW 2002 tii sedan

1984-1986  Mazda 323 ES

1986-1987  Volvo 343 Special

1987-1989  BMW 2000 tii touring

1987-1988  BMW 2002 sedan

1988-1989  VW Golf-2 1300 C

1989-1991  VW Golf-2 1800 GTS

1991-1996  VW Golf-2 1800 GL

1996-1999  VW Golf-2 1800 GL

1999-2002  VW Golf-3 2000

2002-2004  VW Golf-4 TDI 1.9 agr

2004-2006  VW Golf-4 TDI 1.9 arl

2006-2007  VW Golf-5 TDI 2.0 bkd

2007-  nu    BMW E46 330Ci

E46 velgen/banden

voorkeurs-instellingen

foutcodes lijst

boordcomputer

gereedschapsset

handlamp

pechset

onderhoud

modelcodes

dme - dde

 

4x4 systemen

911

accu

accu-lader

accu-tester

achterwielaandrijving

acroniem

airco

bmw radiatordop

differentieel

dromen...

elektrische-autos

ethanol

fifth gear

forté

hubs, freewheeling

kenteken check

koelvloeistof

koppel-vermogen

levensduur verlengen

links

obd

olie

poetsen

poetsen, makkelijker

stikstof

torque steer

toyota 4x4

tdi-faq

top gear

verbrandingsmotor

versnellingsbakken

voorruit

waardebepaling

wielbout aanhaalmoment

winterbanden

woordenboek

Levensduur verlengen

We leven in een wegwerpmaatschappij waarbij de autofabrikant / dealer het liefst ziet dat je elke 2-3 een andere/nieuwe komt halen. Goed voor zijn portemonnee, slecht voor de uwe, slecht voor het milieu.
Autorijden is toch al idioot duur, dus er is veel voor te zeggen zo lang mogelijk met je auto te doen. Dat drukt de kilometerprijs aanzienlijk.
Een aantal van de onderstaande punten zijn "old-school", "common sense", "op je klompen aanvoelen dat het je pet niet te boven gaat", maar doe het maar want het helpt.

Wegdek Als je elke dag een slecht wegdek rijdt dan is dat niet goed het onderstel. Gevolg: versleten schokbrekers, beschadigde velgen en banden. Dus: even omrijden om de weg met die drempels te vermijden.
Remmen Afremmen op de motor (handbak) geeft extra belasting van de lagers, dat komt de levensduur daarvan niet ten goede. Gebruik de voetrem.
Remvloeistof Ververs die elke 1-2 jaar. Want remvloeistof trekt water aan (hygroscopisch) en water in de remleidingen wil je niet.
Remleidingen Vraag (controleer) bij elke onderhoudsbeurt of de remleiding niet teveel roest hebben.
Koelvloeistof Check het niveau regelmatig. Check hoe vorstbestendig die is.
Accu Vraag (controleer) bij elke onderhoudsbeurt of de polen van de accu schoon en corrosie-vrij zijn. Let op dat alle stroomvreters (lichten, ruitverwarming) zijn uitgeschakeld bij het starten. Als de auto langer dan 2-3 weken stil staat hang er dan een acculader aan (Ctek MXS 5.0 T&C), dan blijft de accu in conditie. Vraag (controleer) bij elke onderhoudsbeurt het waterpeil van de accu.
Airco Airco kost brandstof. Gebruik 'm daarom met mate. Maar gebruik 'm wel regelmatig (elke maand 10 minuten), ook 's winters (beneden 4°C schakelt de airco zichzelf uit), om uitdroging van afdichtingen te voorkomen.
Koppelingspedaal Het koppelingspedaal gebruik je alleen om te schakelen. Daarna: afblijven, anders zal de koppeling gedeeltelijk worden ingeschakeld, waardoor deze sneller slijt.
Garage Veel mensen hebben een garage, maar gebruiken deze niet om hun auto in op te bergen. Ze zetten de grasmaaier erin en andere spullen. Door je auto te stallen, voorkom je dat de auto roest, dat de zon het interieur verbleekt en dat het interieur op zonnige dagen erg heet wordt - iets wat het dashboard en interieur niet ten goede komt.
Ademen Vandaag de dag moeten alle dieselmotoren zijn uitgerust met een roetfilter. Om te voorkomen dat het filter verstopt raakt, moet je regelmatig een beetje toeren draaien om het filter schoon te branden’. Ook benzinemotoren zijn gebaat bij af en toe rijden met hogere toerentallen, aangezien dit voorkomt dat er allerlei residuen worden afgezet op delen van de motor.
Koude start Liever niet, dus zo weinig mogelijk. Een motor heeft het de eerste vijf minuten nadat ‘ie wordt gestart het zwaarst. Een koude motor heeft weinig smering, doordat deze onderin het blok zit en dik is. De slijtage is dus bij koude motor het zwaarst en dat geldt niet alleen voor de winter. Voor de motor warm is, wordt aanbevolen te schakelen bij 2.500 toeren bij een benzinemotor en 2.000 bij een diesel. Beter nog: pak als het even kan voor korte afstanden de fiets.
Starten Wanneer je de auto start, doe dat dan niet in de versnelling en met ingetrapte koppeling. Dit zorgt namelijk voor extra belasting van de startmotor. Het lijkt misschien een futiliteit, maar over meerdere jaren en duizenden startprocedures, kan dit meer verschil maken dan je denkt.
Tanken Als je een van die mensen bent die regelmatig hun brandstoftank leegrijden, loop je het risico dat je het brandstofsysteem beschadigt. Dat komt omdat sediment zich meestal op de bodem van de tank verzamelt en als de motor altijd op brandstof vanaf de bodem van de tank loopt, is het waarschijnlijk dat de pomp, het filter en mogelijk zelfs de injectoren verstopt kunnen raken, wat tot hoge rekeningen leidt.
Benzine Verwen je auto met Shell-V-Power, BP Ultimate, Aral 102. Daar zit geen ethanol in, ook al staat er een E5-sticker op de pomp (die E5-sticker is wettelijk verplicht, om het eenvoudig te houden voor de consument zegt de wet, maar het tegendeel is het gevolg).
Benzine tijdens winterstalling Als je de auto in de winter een paar maanden niet gebruikt zet 'm dan niet weg met E5-benzine en zeker niet met E10-benzine. Ethanol is sterk hygroscopisch (trekt water aan) en dat zorgt voor corrosie aan de wand van de tank. Zie de alinea hierboven. En zet de auto weg met de tank boordevol zodat er zo weinig mogelijk ruimte is voor lucht waar vocht in kan komen.
Lak Sommige auto’s hebben kunststof of aluminium panelen, maar de meeste hebben nog steeds een stalen carrosserie. Roest heeft meer vat op vieze auto's dan op schone, dus was 'm regelmatig en zet de lak af en toe in de was. Ook handig: kies in de wasstraat voor een ‘hot wax’-behandeling. Dat spul komt op plekken waar je met de hand niet bijkomt.
Steenslag Een stukje lak dat eraf is door steenslag lijkt niet ernstig, maar doordat de roest hier ongehinderd zijn gang kan gaan, zit je binnen enkele jaren met een rottend gat. Dus wees er snel bij en stip de beschadigde plekken bij met een lakstift.
Roest Wanneer je je onderstel en holle ruimtes professioneel laat behandelen tegen roestvorming, gaat deze jaren langer mee. Een voorbeeld van werkzame roestpreventie zijn merken als Dinitrol of andere waxsoorten.
Olie Als er één ding is dat de levensduur van uw versnellingsbak, motor en differentieel helpt verlengen, is dat het gebruik van schone olie. Minerale oliën verouderen veel sneller dan synthetische alternatieven. Wees echter voorzichtig als je een klassieker hebt; synthetische oliën kunnen te dun zijn voor oudere componenten.
Kunststof Kunststoffen als rubberen strips, afdekkappen en cabrioletdaken moeten worden beschermd tegen UV-straling en uitdroging. In de handel zijn daarvoor speciale middelen te koop die dienen als smeermiddel en beschermmiddel. Door om de paar maanden een beetje aan te brengen, kan het de levensduur van de afdichtingen van je auto aanzienlijk helpen verlengen.
Bandenspanning Dit lijkt een voor de hand liggende, maar het is nog steeds een punt dat door de meeste mensen over het hoofd wordt zien. Als je banden slechts een paar millibar minder lucht hebben dan voorgeschreven, slijten ze sneller en moet je motor harder werken. Dit betekent tevens dat je brandstofrekeningen iets hoger zullen zijn. Dus controleer uw bandenspanningen om de paar weken. Pomp ze niet té hard op, want dan slijten ze in het midden harder.
Uitlijning Zelfs als slechts een klein deel van je banden versleten is, wordt de gehele band afgekeurd. Let er dus op dat je banden goed zijn uitgelijnd. Soms zit de oorzaak in versleten rubbers of spoorstangen. Vervangen is vaak relatief goedkoop en het voorkomt ongelijke bandenslijtage.
Smeren Sloten, scharnieren en verbindingen drogen in de loop van de tijd uit en beginnen dan te slijten. Het aanbrengen van een beetje drie-in-één smeermiddel kan van tijd tot tijd een groot verschil maken voor hoe snel dingen verslijten.
Terugroepacties Autofabrikanten moeten hun auto’s regelmatig terughalen vanwege een ontwerp- of productieprobleem. Je kunt via je dealer checken of jouw auto daarmee te maken heeft. Wanneer je de verbeteringen niet laat doorvoeren, kan een kleine fout leiden tot een groot probleem. De terugroepacties zijn gratis, dus het niet laten uitvoeren hiervan is niet slim.
Chemicaliën Lichtmetalen wielreinigers kunnen zuur zijn, wat betekent dat de lak op je wielen wordt vernietigd en het metaal vervolgens corrodeert. Als je een vaste klant bent op goedkope sites voor carwash-middelen, wees dan voorzichtig. De spuitbussen kunnen sterke chemicaliën bevatten om het reinigingsproces te versnellen - met als mogelijke bijwerking dat je nieuwe velgen zeer snel vermoeid en dof ogen.
Controleren Vertrouwen is goed, controleren is beter. Check het niveau van de motorolie en koelvloeistof regelmatig. Let op je motortemperatuur en andere lampjes op je dashboard en volg de voorgeschreven service-intervallen. Controleer ook regelmatig je luchtfilter, koelslangen en brandstofleidingen. Ook de waterpomp en eventuele v-snaren of kettingen rondom de motor verdienen aandacht.
Minder rijden De auto lang of helemaal stil laten staan, doet de wagen geen goed. Problemen met de accu of vierkante banden kunnen een gevolg zijn. Minder rijden is een simpele manier om de levensduur van de auto te verlengen. Pak voor korte tripjes de fiets, of ga een stukje lopen; beter voor de auto, beter voor jou.
Na elke rit insecten verwijderen Hoe langer je insecten laat zitten hoe moeilijker je ze wegkrijgt en hun lichaamszuren brengen na verloop van tijd schade toe aan de lak. De beste manier om ze te verwijderen is om voor te weken (lowbudget: spuitflesje met een flinke scheut autoshampoo en warm water, of duurder: insectenreiniger). Vijf minuten laten inwerken, daarna kun je ze er zo vanaf spuiten. De kentekenplaat doe ik altijd even met velgenreiniger. Pas op met schuursponsjes en vliegensponsjes, die hebben een zodanig ruw oppervlak dat ze meer schade aanbrengen dan dat ze vliegen verwijderen.
Vogelpoep verwijderen Vogels eten vaak en veel insecten en zure bessen en er zit o.a. urine (amoniak) in hun poep. Je kunt dan zelf wel bedenken wat er gebeurt met je waslaagje en later met de laag blanke lak. Het beste is dan ook om zo snel mogelijk de vogelpoep eraf te halen om (verdere) lakschade te voorkomen. Een hele goede manier is om er eerst flink water op te vernevelen en een doorweekt stuk keukenpapier erop te leggen voor een minuutje of vijf. Daarna moet je maar eens deppen op het stukje papier, dan zit de vogelpoep vastgeplakt aan de keukenrol i.p.v. aan de lak. Met de vochtige spons erover heen (of andere opties) kan natuurlijk ook, maar de kans op krassen is dan groot, aangezien het spul opgedroogd op de lak zit.

Disclaimer  © 2002- G. Speek

  Einde van de pagina