homeApparaten

inleiding

inhoudsopgave

accu

accu - batterij

acculader 1.2v   ipc-1

acculader 1.2v   varta

acculader 6v

acculader 12v

accutester

batterijtester

powerbank

computer

computer

docking

ip-camera

kvm switch

tablet

toetsenbord

wifi devolo

wifi mifi

electriciteit

fase en aardlek tester

stroomzoeker

gereedschap

compressor

facom 2.am

garagelamp

hogedruk-reiniger

kompas

multitool

schroefkoppen

schroevendraaier-moment

thermometer infrarood

tool-pen mininch

wera zyklop speed

zaklantaarn

zakmes

horlogeband nato strap

muziek

ipod

luidsprekers active

muziek-installatie

navigatie

navi garmin 60csx

navi garmin 278

optiek

camera

statief

telescoop

verrekijker

telefoon

android

chat-app

email op mobiel

ericsson t28s

huis-telefoon

motorola g5 plus

nokia 3310

nokia 6310i

smartphone

?-?

netwerk verbindingen

airco

calculator

crosstrainer

cv ketel

e-reader

energiemeter (slim)

espressomachine

koelbox

portofoon

stoppenkast

televisie

ultrasoon reiniger

usb stekker

voicerecorder

vulpen

Verrekijkers

Carl Zeiss 10x50
Vroegah toen ik nog jong, sterk en knap was droeg ik de hele dag een 7x50 verrekijker om mijn nek. Later werd dat een (onbekend merk) 10x42 en beroepsmatig in de 80-ger jaren vele jaren een 10x50 Zeiss (foto). link. Nog later begon mijn nek zeer te doen van die zware joekels. En toen duurde het nog enige jaren voordat ik een lichtgewicht Leica (of Zeiss of Swarovski) kon betalen. Anno 2021 nog steeds in gebruik, maar de tand des tijds is 'm wel aan te zien.

Kite 8x23
Geen idee meer meer wanneer en waarom deze kijker aangeschaft is (shame on me). Ok, broekzakformaat, maar die broekzak is dan wel geheel gevuld. Hele fatsoenlijke kwaliteit voor die prijs (ca. €130). Slecht voor brildragers.

Afmetingen (lxbxh): 87 x 104 x 97 mm
Gewicht: 240 gram
Gezichtsveld op 1000 meter afstand: 124 meter

Leica Trinovid 8x32 BA   ca.1990
Het werd een Leica Trinovid 8x32, een aanschaf die ik 25 jaar later nog steeds in hoge mate waardeer. Enkele uren om je nek is geen probleem. Natuurlijk minder lichtsterk dan een 42 of 50mm objectief, maar ja, je wilt lichtgewicht.
Als de Leica 8x32 ooit eens vervangen moet worden dan is de Swarovski 8x32 EL een serieus alternatief. Najaar 2020 is bij Vogelbescherming die Swarovski uitgebreid bekeken. Conclusie: fractioneel mooier, helderder, betere randscherpte dan de Leica 8x32. Maar om zo'n meerprijs te betalen voor zo'n klein verschil? Nu even niet.

Afmetingen (lxbxh): 116 x 116 x 56 mm
Gewicht: 535 gram
Gezichtsveld op 1000 meter afstand: 135 meter

Leica Trinovid 8x20 BC   ca.2000
En om onder alle omstandigheden een verrekijker bij je te hebben kwam er ook nog de Leica Trinovid 8x20. Broekzakformaat. Niet nadenken OF je een verrekijker mee neemt, domweg die 8x20 in je broek-/jaszak stoppen. Kabouterformaat met volwassen eigenschappen, zolang het tenminste fatsoenlijk licht is, want 20mm objectief-formaat laat het natuurlijk snel afweten in de schemering.

Afmetingen (lxbxh): 89 x 61 x 35 mm
Gewicht: 221 gram (251 gram met koord en tas)
Gezichtsveld op 1000 meter afstand: 110 meter

Pallas 8x21   ca.1980
In een heel ver verleden een keer gekocht voor een paar tientjes. En dat bedrag komt aardig overeen met de kwaliteit. Broekzakformaat. Altijd handig om bij je te hebben.

Afmetingen (lxbxh): 85 x 61 x 35 mm
Gewicht: 209 gram (220 gram met koord en tas)
Gezichtsveld op 1000 meter afstand: 122 meter

Scheel  -  Collimatie
Als een verrekijker 'scheel' is dan zijn de optische assen van de beide kijkerbuizen niet exact parallel (die behoren naar hetzelfde punt te kijken). Bij een juiste collimatie zie je één beeld. Bij een ernstige collimatie zie je twee beelden. Bij een geringe collimatie dan lijkt het dat je één beeld ziet, want je ogen kunnen door je hersenen die twee verschillende beelden samenvoegen. Dat samenvoegen lukt voor een korte periode zonder problemen. Als je dat te lang doet kan er hoofdpijn ontstaan.
Betere kijkers hebben collimatieschroefjes op de kijkerbuizen, waarmee je de interne prismas kunt verstellen en de collimatie kunt optimaliseren. Soms zijn die schroefjes verstopt onder de bekleding. De beste kijkers hebben niet alleen collimatieschroeven, ze zijn ook in de fabriek al gecollimeerd.

Check simpel
Zet je kijker op een statief of leg 'm op een plank en richt, kijkend door slechts één van de kijkerbuizen, op een punt in de verte. Een kerktoren, een vrijstaande hoge boom, of een bergtop, bijvoorbeeld. Kijk dan door de andere helft van de kijker en controleer of hetzelfde punt in het midden van het beeld staat.

Check grondig
Methode 1    Methode 2

Colofon  Disclaimer  Privacy  Zoeken  Copyright © 2002- G. Speek

  Einde van de pagina