homeApparaten

inleiding

inhoudsopgave

accu

accu - batterij

acculader 1.2v   ipc-1

acculader 1.2v   varta

acculader 6v

acculader 12v

accutester

batterijtester

powerbank

computer

computer

docking

ip-camera

kvm switch

tablet

toetsenbord

wifi devolo

wifi mifi

electriciteit

fase en aardlek tester

stroomzoeker

gereedschap

compressor

facom 2.am

garagelamp

hogedruk-reiniger

kompas

multitool

schroefkoppen

schroevendraaier-moment

thermometer infrarood

tool-pen mininch

wera zyklop speed

zaklantaarn

zakmes

horlogeband nato strap

muziek

ipod

luidsprekers active

muziek-installatie

navigatie

navi garmin 60csx

navi garmin 278

optiek

camera

statief

telescoop

verrekijker

telefoon

android

chat-app

email op mobiel

ericsson t28s

huis-telefoon

motorola g5 plus

nokia 3310

nokia 6310i

smartphone

?-?

netwerk verbindingen

airco

calculator

crosstrainer

cv ketel

e-reader

energiemeter (slim)

espressomachine

koelbox

portofoon

stoppenkast

televisie

ultrasoon reiniger

usb stekker

voicerecorder

vulpen

Slimme meter     najaar 2018

Mijn energieleverancier kondigde aan dat er in het najaar van 2018 in mijn huis een 'slimme meter' wordt geplaatst. Natuurlijk heb ik gehoord van slimme meters, maar mij er nog nooit in verdiept. Er is de nodige ophef over deze meters vanwege de communicatiemogelijkheid. De energieleverancier kan met deze mogelijkheid zonder tussenkomst van de bewoner de meterstand uitlezen. Niet iedereen vindt dat gegluur in huis even leuk.

Uit onderstaande bronnen is deze samenvatting gemaakt:

 • Die meter is helemaal niet slim. Het is een digitale meter met communicatiemogelijkheden. Het is slim van de energieleverancier om dat te introduceren zodat ze de meterstanden op afstand kunnen uitlezen.
 • Het is wettelijk toegestaan de slimme meter te weigeren.
  • Maar de energieleverancier heeft natuurlijk altijd de achterdeur om jouw oude meter een keer af te keuren.
  • Op jouw verzoek (dat verzoek moet gehonoreerd worden) kan er een digitale meter geplaatst worden zonder communicatiemogelijkheden. De energieleverancier zal deze mogelijk niet van tevoren aangeven. Aan die digitale meter is aan de buitenkant niet te zien of ie slim is of niet.
 • De slimme meter communiceert met de energieleverancier d.m.v. het GPRS netwerk (dus niet via jouw wifi of jouw internetverbinding).
 • De slimme meter verbruikt natuurlijk stroom, maar die stroomafname zit aan de 'buitenkant' van de meter en is dus voor rekening van de energieleverancier.
 • Met de slimme meter (mét communicatiemogelijkheden) gaat de energieleverancier maandelijks jouw meterstanden uitlezen en jou daarvan een overzichtsrapport sturen. Met jouw toestemming kan Vattenfall zelfs dagelijks de meterstanden uitlezen.
 • Als je dat gegluur door de energieleverancier niet wilt dan kun je zelf de communicatie uit zetten ('administratief uit'); die handeling is kosteloos kan op een willekeurig tijdstip worden teruggedraaid. Bij 'administratief uit' moet je zelf jaarlijks de meterstanden doorgeven.
  Bij 'administratief uit' kan de energieleverancier wel op afstand software upgraden en werking controleren (vergelijkbaar met de ontvanger van de televisie), maar niet meer je meterstanden uitlezen.

Met als basis onderstaande bronnen is mijn keus:  ik laat de slimme meter plaatsen en zet de communicatie uit.

Bronnen:   essent-1   essent-2   vattenfall   easyswitch   consumentenbond

BeeClear, de energie-monitor m.b.v. de P1 uitgang op de slimme meter.

Elke slimme meter heeft de zogenaamde P1 uitgang. Daarop kan een (aftermarket) apparaat worden aangesloten die de meterstanden kan doorgeven (vaak realtime) aan het device van jouw keuze (mobiele telefoon, tablet, pc). Dat gaat volledig buiten de energieleverancier om.

Als ik een overzicht bekijk van dergelijke apparaten dan gaat mijn voorkeur uit naar de BeeClear  handleiding

En die bevalt in de praktijk bijzonder goed. Uitgebreide overzichten, naar wens per uur, per dag, enz.; mooie grafieken. Een blijvertje.

Mijn ervaringen.

Op 27 november 2018 is de slimme meter (ISKRA AM550, handleiding) geplaatst. De uitlezing door de energieleverancier staat uit.
Op 02 december 2018 is de Beeclear geplaatst (with a little help from a friend). Een beetje cijferfreak (ik...) vind het natuurlijk leuk om allerlei meetwaarden te kunnen uitlezen. De Beeclear voorziet in een (mijn...) behoefte. Niet alleen leuk, maar ook informatief en vooral maakt het je (mij...) bewust welke apparaten er (onnodig) aan staan. In het begin werd ik er wel een beetje zenuwachtig van: waar komt die elektriciteits-piek nou weer vandaan?
  oeps, die ene ouwerwetse gloeilamp van 60 Watt moet ik nog vervangen door een led,
  oeps, koffiezetapparaat aan laten staan.

Tot mijn grote verbazing (ik heb me echt goed ingelezen en had komend onderwerp nog niet eerder gezien) kreeg ik anderhalve maand later een gespecificeerd overzicht over mijn gasverbruik van de vorige maand. Uuuuhhh? het uitlezen is toch uitgezet? Nee dus, nou ja, voor de helft. Met een paar boze e-mails en telefoontjes kwam ik te weten dat het uitlezen van gas en elektra separaat moet worden aan- uitgezet. En Liander had alleen het uitzetten van de elektriciteit doorgegeven. Foutje, bedankt.

Komisch. Nadat ook het uitlezen van de gasmeter was uitgezet (alinea hierboven) kreeg ik twee (2) brieven van Liander. Beide gedateerd op dezelfde datum. Eentje waarin het uitzetten werd bevestigd en eentje waarin het aanzetten werd bevestigd. Hoe komisch wil je het hebben. Opnieuw gebeld (jeetje wat hoeveelheid doorkies-menu's en wachttijd) en dan wordt het duidelijk: als Liander het uitlezen gaat uitzetten moeten ze eerst het schuifje op 'aan' zetten (en daar krijg je automatisch een bevestiging van), daarna het schuifje op 'uit' en daar krijg je ook weer automatisch een bevestiging van. ZUCHT.

Treurig. Omdat mijn stoppenkast wordt vernieuwd heb ik bij Vattenfall gevraagd hoe het ontzegelen van de hoofdzekering is geregeld. Netjes antwoord gekregen. Tot mijn stomme verbazing krijg ik een week later van Liander een brief dat op mijn verzoek (!!!) het automatisch uitlezen is aangezet. Meteen gebeld: 'we kunnen niet vinden waar dat verzoek vandaan komt en zullen de verandering terugdraaien'. Conclusie: Liander kan dus zonder dat jij er van op de hoogte bent het automatisch uitlezen weer aanzetten.

Colofon  Disclaimer  Privacy  Zoeken  Copyright © 2002- G. Speek

  Einde van de pagina